Over Wilfred Spaargaren

Zoals veel schippers heeft ook Wilfred ‘altijd gezeild’. Als jongetje woonde hij bij het water en zeilen is hem met de paplepel ingegoten. Dit door dat er in de zomer met familie veel naar zeilwedstrijden werd gegaan op de Loosdrechtse plassen en in Friesland. Hier kwam ook zijn droom om ooit, als hij groot was, te gaan varen op de grote vaart. Maar omstandigheden veranderen en uiteindelijk werd het niet de grote vaart, maar een studie Small Business & Retail Management in Leeuwarden.

Maar nog voordat Wilfred zijn studie had afgerond, begon hij als matroos op de Summertime in 2002 en tegelijkertijd hielp hij met de verbouw van deze imposante barkentijn. Zijn enthousiasme voor zeilen stak weer de kop op en Wilfred melde zich aan voor de zeevaartschool in Enkhuizen. Hij haalde zijn papieren en kreeg toen een mooie kans om te ontdekken of hij echt als schipper aan de slag wilde: een ouder echtpaar had een schipper nodig die hun luxe jacht voor ze over de Middellandse Zee kon varen. Wilfred zei 'ja' tegen dit avontuur en in plaats van een paar weken, bleef hij de hele zomer varen met het echtpaar.

Na de zomer ging hij op verschillende schepen als maat mee en daarna solliciteerde hij als schipper. De vrijheid van het varen en het contact met zijn gasten hadden hem over de streep getrokken. "De vrijheid van het varen is heerlijk. Het blijft een belevenis, waarbij je samen met de groep een beetje in je eigen bubbel zit. Midden in de natuur, genieten van de zon, de wind en de vogels".

Jezelf regelmatig afvragen ‘hoe zou ik dat beleven?’ Dat is één van de redenen waarom gasten graag terug komen op de Sûdwester. "Ik wil zelf ook vriendelijk behandeld worden en als ik een probleem heb, dan wil ik dat het wordt opgelost. Dus dat doe ik voor mijn gasten ook, want het belangrijkste is dat ze een leuke tijd hebben aan boord".

Maar vriendelijk en klantgericht zijn, is niet zijn enige troef: de Sudwester is altijd tot in de puntjes verzorgd. Er wordt veel tijd, energie en liefde in het schip gestoken en dat merken de gasten ook. Iedere winter werkt Willi aan het schip: de wc’s renoveren, het interieur lakken, de douches renoveren, nieuwe tafels, een nieuw gasfornuis plaatsen en de zeilen goed onderhouden. ‘Want’, zo stelt Wilfred, een schip is er niet alleen om geld mee te verdienen, het is ook fantastisch om te hebben.’ En van die instelling hebben zijn gasten ook plezier, want die krijgen waar voor hun geld. Zij varen mee op een goed onderhouden, opgeruimd en schoon schip.

Voorzien van alle luxe en comfort

Behalve een schoon en opgeruimd schip en een vriendelijke schipper, krijgt u ook nog eens alle comfort die u zich maar wenst op deze statige tweemastklipper. Er kunnen 26 mensen blijven slapen, in negen tweepersoonshutten en twee vierpersoonshutten. In de ruime zithoeken (zowel beneden als boven aan dek) kan iedereen heerlijk zitten, eten en spelletjes doen. Dat kan sowieso, want spelletjes, boeken en een muziekinstallatie met bluetooth zijn standaard aanwezig. Uiteraard is er ook nog en compleet uitgeruste keuken en er is zelfs een wasmachine aan boord. Handig als er kleine kinderen mee zijn!

Fijn zeilen over de binnenwateren en over de Waddenzee

Een vaste route die Wilfred met zijn gasten vaart, heeft hij niet. Hij laat de tochten het liefste afhangen van de wind. Want op de motor varen, daar beleeft hij toch een stuk minder plezier aan en de meeste gasten ook. Dus afhankelijk van de wind varen ze naar de Waddenzee, of de binnenwaterenop, bijvoorbeeld naar Elburg, Giethoorn of Blokzijl. Urk is ook een mooie haven, waar Wilfred graag komt. De ligging aan het strand is prachtig en met een beetje mazzel zie je daar adembenemende zonsondergangen. En voor vaste gasten onthoudt Wilfred waarheen ze de vorige keer of keren zijn geweest, zodat hij ze iedere keer weer kan verrassen met een nieuwe bestemming.